marți, 2 octombrie 2012

Perspectivele liberalizării regimului de vize şi priorităţile Republicii Moldova în acest domeniu | viza.md

Foto: Viza.md
Astăzi, portalul informațional www.viza.md a organizat o masă rotundă cu tema: „Perspectivele liberalizării regimului de vize și prioritățile Republicii Moldova în acest domeniu”, la care au participat Morari Daniela, șefa Direcției cooperare politică cu Uniunea Europeană, Ostalep Valeriu, ex-viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și Samonii Irina, managerul proiectului www.viza.md.

În cadrul evenimentului a fost abordat și explicat subiectul liberalizării regimului de vize în dialogul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Care este utilitatea și ce presupune liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană – această întrebare și-o pun majoritatea dintre cetățenii moldoveni. În practică, liberalizarea regimului de vize va permite cetățenilor Republicii Moldova să efectueze călătorii de scurtă durată, ce nu depășesc 90 de zile pe parcursul unui an, fără obligativitatea de obținere a unei vize. Această facilitate permite intrarea pe teritoriul statelor semnatare a acordului Schengen cu scopuri turistice, de afaceri, culturale, de vizitare a rudelor ș.a. Menționăm că simplificarea regimului de vize nu permite cetățenilor efectuarea activităților remunerate, obținerea studiilor și aflarea pe teritoriul statelor UE pentru o perioadă nelimitată. Deschiderea pieții muncii și oferirea dreptului la muncă remunerată se reglementează de către fiecare stat în parte, în mod unilateral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu