Foto: moldovenii.md |
Republica Moldova este o ţară vestită din vechime pentru solul fertil, podgoriile sale şi vinul său. Cu timpul, tradiţia de cultivare a viței de vie și producere a vinului nu numai că nu s-a stins, dar se menţine şi se îmbunătăţește tehnologia de vinificaţie. Am reuşit să vizităm microzona Purcari din sud-estul Moldovei, care este faimoasă pentru solul şi condiţiile climatice de cultivare a strugurilor. Două secole în urmă, în 1827, în Purcari a fost creată prima vinărie specializată. După 20 de ani, aceste vinuri, care se deosebeau prin aroma şi gustul lor bogat au cîştigat premii la expoziţiile agricole.
În 2003, începe o nouă perioadă, cînd a fost fondată compania Vinăria Purcari. Obiectivul vinificatorilor a fost renaşterea producerii a unor renumite vinuri de cupaj, Negru şi Roşu de Purcari. Au fost reconstruite beciurile vechi, săpate în 1827, moşia Purcari, care, astăzi, împreună cu alte cîteva repere ocupă un loc demn în cartea de vizită a Moldovei. Astăzi acest loc atrage mulţi turişti, care pot vedea toate procesele de producere a vinului. Acestea sînt culesul, prelucrarea strugurilor şi păstrarea vinului. În galerii şi subsoluri sînt adunate şi se păstrează cele mai bune colecții de vinuri de Purcari, care include exemplare, datînd de la mijlocul secolului trecut. Pentru a atrage turiştii, "Vinaria Purcari” a fost decorată în stil tradițional, cu mici iazuri cu lebede şi păstrăvi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu