marți, 21 februarie 2012

Topul celor mai scumpe străzi din lume în 2011 | viza.md


Cele mai scumpe pentru arendatori, la fel ca şi în anul precedent, rămîn străzile din New York, Hong Kong şi Tokio. Astfel, cele mai înalte taxe de arendă a spaţiilor comerciale în continuare sînt cele de pe 5th Avenue din New York – 16 704 pentru 1 m2. Din anii 20 ai secolului trecut, această stradă este numită ”Millionaire's Mile”, deoarece clădirile construite aici aparţin celor mai înstăriţi locuitori ai New Yorkului. Doritorii de a lua în arendă un spaţiu comercial pe strada Causeway Bay din Hong Kong vor trebui să scoată din buzunar 14 426 de euro anual pentru 1 metru pătrat. De două ori mai ieftin, dar tot scump, ar costa închirierea unui metru pătrat pe strada Ginza din Tokio – 7 750 euro.

Ampla operaţiune de reamenajare, desfăşurată pe strada Pitt Street Mall din Sidney, i-a permis acesteia să urce de pe locul 9 pe cea de a 5-a treaptă a clasamentului. Acum preţul chiriei anuale pe această stradă, una dintre cele mai costisitoare din lume, constituie 7 384 de еuro pentru 1 m2. Cel mai mare salt l-a făcut însă costul chiriei pe strada Ramat-Aviv din Israel, urcînd 16 trepte ale clasamentului, comparativ cu 2010.

Bond Street din Londra nu a reuşit să se menţină pe locul 4 al topului, aceasta a coborît pe poziţia a 6-a. Ca rezultat, cea mai scumpă stradă din Europa în acest an au devenit cîmpiile Elizee (Champs-Elysees) din Paris, aici taxa de chirie a unui metru pătrat pe an a atins 7 364 de euro, crescînd faţă de anul trecut cu 5,3%.

Totodată, scăderea preţului de arendă a spaţiilor pe străzile din Dubai, pînă la 507 euro pentru 1 metru pătrat a dus la devansarea drastică a acestui oraş în clasament, de pe poziţia 42 pe 53. Alte salturi atît de bruşte în acest an nu s-au observat.

În cadrul studiului s-a analizat dinamica preţurilor de arendă pe 278 de străzi din 63 de state ale lumii. Ca rezultat, potrivit autorilor ratingului, în 39 de ţări se observă creşterea preţurilor, în 12 ţări preţurile au rămas neschimbate, iar în alte 12, ceea ce reprezintă circa 20% din numărul total de ţări analizate, prețurile au scăzut. Pentru comparaţie, în anul precedent preţurile au scăzut în 34% din ţări.

VEZI TABELUL


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu