marți, 21 februarie 2012

Cele mai reci și cele mai calde locuri de pe Pămînt | viza.md

Natura a avut grijă ca noi să ne simţim confortabil pe această planetă, dar există locuri unde condiţiile aspre de mediu pun la încercare rezistenţa umană. Puţin probabil că aţi dori să vizitaţi aceste locuri în calitate de turist, dar probabil aflînd mai multe despre ele, veţi aprecia mai mult meleagurile natale.

Cele mai reci locuri din lume

Staţia Vostok, Antarctica
Situată în apropiere de Polul Sud geomagnetic, la o altitudine de aproximativ 3500 m deasupra nivelului mării, staţia rusească de cercetare Vostok se află permanent în frig. În iulie 1983 aici a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură de pe Pămînt şi anume, - 89,2 ° C. În apropiere de staţia Vostok se află lacul Vostok – cel mai mare lac din lume, acoperit cu o calotă de patru kilometri de gheaţă, pe care savanţii ruşi recent au forat-o.

Eureka, Canada
Baza de cercetare Eureka din Canada, aflată în nordul Insulei Ellesmere, este deseori numită "cel mai rece loc de planeta (nelocuit)". Această staţie a fost pusî în funcţiune ca şi staţie meteorologică în 1947. Temperatura medie anuală este în jur de -20°C. Iarna, temperatura scade pînă aproape de -40°C.


CONTINUARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu