marți, 27 noiembrie 2012

Mauritius a simplificat regimul de vize cu 75 de țări | viza.md

Foto: mauritius-attractions.com
Mauritius, Rodrigues, Cargados Carajos Shoals și Agalega, care formează Republica Mauritius din partea de vest a Oceanului Indian pe coasta Africii, au fost puse la dispoziția locuitorilor din 75 de țări ale lumii, scrie visa4.ru.

Ieri, ministrul de externe al republicii, Arvin Boolell, a raportat că acordul respectiv a fost semnat cu guvernele a 75 de țări, inclusiv 29 de țări africane, ai căror cetățeni au acum posibilitatea de a vizita insula fără viză sau să obțină vize la sosire.

Amintim că cetățenii moldoveni, în prezent, pentru a călători în Mauritius în scopuri turistice nu au nevoie să obțină viză în prealabil. Viza pentru 60 de zile este emisă la aeroport și, în caz de necesitate, poate fi ușor extinsă pe loc în prezența biletelor de întoarcere, mijloace bănești suficiente și documentele ce confirmă scopul și locul de reședință în țară.

Sursa: Viza.md

Croația va trece la vize Schengen în 2-3 ani | viza.md

Foto: 1800flyeurope.com
La 1 iulie 2013, Croația va adera la UE. Pentru a intra în țară, va fi necesară viza Schengen, pe lîngă aceasta, Zagreb va pierde posibilitatea de a stabili propriile regulamente de vize pentru cetățenii din alte țări, scrie visa4.ru.

Din data de 1 iulie, în Croația vor exista două tipuri de vize naționale – A (de tranzit prin aeroport) și C (pe termen scurt, pentru o perioadă de nu mai mult de 90 de zile în șase luni, pentru a călători în scopuri turistice, de afaceri, sport, tratament de vizite culturale sau de oaspete), care vor fi valabile exclusiv pe teritoriul țării. Dreptul de a emite vize Schengen Croația îl va obține numai după doi sau trei ani. Între timp, un scenariu similar poate fi implementat și în alte țări balcanice – Muntenegru și Serbia, cărora le-a fost acordat statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Sursa: Viza.md

joi, 22 noiembrie 2012

Spania a numit prețul unui permis de ședere | viza.md

Foto: euromag.ru
Secretarul de stat al Spaniei, Jaime Garcia Legas, a anunțat că principalele prevederi ale legii care prevede emiterea permiselor de ședere investitorilor străini, au fost coordonate. Potrivit celor mai recente modificări, permisul de ședere se va acorda investitorilor care achiziționează în Spania proprietăți rezidențiale în valoare de 160 000 de euro. Secretarul de stat a asigurat că legea va fi adoptată în următoarele săptămîni, transmite euromag.ru.
 
Potrivit secretarului, o limită inferioară a valorii proprietății nu poate fi stabilită, deoarece aceasta va duce la o cerere masivă a permiselor de ședere în Spania.
 
Programe similare sînt deja în vigoare în unele țări europene, cum ar fi Bulgaria, Cipru și Letonia. Mai mult decît atît, "oferta letonă" (un apartament la Riga de la 150 000 de euro) este considerat ca fiind cel mai accesibil din punct de vedere financiar. Dar pentru a obține cetățenie cipriotă, trebuie să deveniți proprietarul unui imobil în valoare de jumătate de milion de euro.
 
Sursa: Viza.md

vineri, 16 noiembrie 2012

Stațiuni de schi pentru odihna cu copiii | viza.md

Foto: blog.perfect-tour.ro
Au rămas zile numărate pînă la deschiderea noului sezon de schi și mulți schiori deja și-au rezervat excursii sau cazare în stațiunile din Europa.

Oficiile pentru turism din stațiunile de schi din Europa de mult timp au înțeles că mai mult de jumătate din numărul turiștilor care îi vizitează sînt familii cu copii. Anume de aceea, pentru a atrage această categorie de turiști, stațiunile se străduie să creeze condiții ideale de odihnă și divertisment pentru tinerii schiori: în stațiuni funcționează grădinițe și creșe, școală de schi pentru copii, iar reducerile la abonamentele de schi pentru copii ajung la 50%, scrie Interhome.

Potrivit angajaților Interhome, printre turiștii cu copii, cele mai populare în sezonul 2012/2013 sînt stațiunile Villars, Crans-Montana, Nendaz din Elveția, Zakopane din Polonia și Seefeld din Austria.

Villar deschide pentru copii ușile cîtorva grădinițe și creșe (pentru copii de la 3 luni), în stațiune există mai multe scoli de schi, programe de divertisment în sezonul de vîrf, meniuri pentru copii în restaurante.

Pantele spațioase ale stațiunii Crans-Montana sînt ideale pentru micii sportivi, iar parcul de distracții pentru copii, cîteva grădinițe, creșe, școli de schi și reduceri semnificative la permise de schi pentru copii oferă condiții excelente pentru familiile cu copii.

Stațiunea populară Nendaz oferă mai multe opțiuni de cazare, inclusiv una ”bugetară”, există un club de divertisment pentru copii, iar la biroul local de turism pot fi comandate servicii de babysitting.

Sursa: Viza.md

joi, 15 noiembrie 2012

Diaspora moldovenească în Bulgaria: activităţi şi necesităţi | viza.md

Foto: Viza.md
Diaspora moldovenească în Bulgaria este reprezentată de bulgarii basarabeni, cetăţeni moldoveni stabiliţi cu traiul în această ţară, precum şi de studenţi. Prima asociaţie a diasporei a fost înregistrată aproximativ un an în urmă, dat fiind faptul că comunitatea este una puţin numeroasă şi, cu regret neunită, relatează Svetlana Filipova în cadrul unui interviu acordat portalului informaţional VIZA.md.

Pe parcursul primului său an de activitate au fost realizate multiple evenimente social-culturale care au dat un imbold cetăţenilor de a se unifica. Majoritatea moldovenilor şi bulgarilor basarabeni sînt stabiliţi în oraşele Plovdiv, Varniţa, Sofia, Ruse şi Blagoiev Grad. Pentru a stabili o conexiune mai strînsă în comunitate, diaspora planifică să deschidă filiale în mai multe oraşe ale Bulgariei.

Aprecieri înalte au fost acordate de către Svetlana Filipova Ambasadei Republicii Moldova care a povestit despre suportul acordat cetăţenilor, care au organizat sărbătorirea Zilei Independenţei în incinta ambasadei, din contul propriu al diplomaţilor misiunii, soţiile cărora au pregătit bucate tradiţionale pentru oaspeţii săi.

Mai multe detalii despre viaţa diasporei moldoveneşti în Bulgaria le puteţi afla în interviul realizat de portalul informaţional VIZA.md.
 

Sursa: Viza.md

luni, 12 noiembrie 2012

Primarul New York-ului, Michael Bloomberg: Imigranții sînt prezentul și viitorul SUA | viza.md

Foto: iforbes.com
Michael Bloomberg continuă campania pentru simplificarea legislației în domeniul imigrației SUA. În opinia sa, este necesară slăbirea controlului migrației, pentru a permite specialiștilor calificați din alte țări să vină, să trăiască și să lucreze în Statele Unite, relatează visa4.ru.

Fiind un avocat al liberalizării legislației în domeniul migrației Statelor Unite, primarul New York-ului este de părere că trebuie efectuată reforma Cărții Verzi (Green Card), astfel încît să fie emise cît mai multe dintre aceste carduri în scopul angajării în cîmpul muncii. În opinia sa, Statele Unite ar trebui să dezvolte un program de atragere a lucrătorilor străini (Guest Worker Program).

În sprijinul tezei sale că atragerea imigranților este în beneficiul mediului de afaceri, primarul New York-ului a declarat ca 40% din companiile din ratingul Fortune Global 500 au fost fondate de imigranți sau de copiii lor.

Sursa: Viza.md

vineri, 2 noiembrie 2012

Oportunități de studii pentru tinerii moldoveni în Bulgaria | viza.md

Foto: Viza.md
Anul acesta, la studii universitare în Bulgaria au fost admiși 110 studenți moldoveni. Anual, Ambasada Bulgariei din Chișinău organizează examene de primire la instituțiile de învățămînt din Bulgaria.
 
Pentru a obține șansa de a-și efectua studiile peste hotare, aplicanții sunt supuși unui test care verifică cunoștințele de limbă și literatură bulgară, precum și cele de istorie, a precizat Ambasadorul Bulgariei George Panaiotov în cadrul interviului exclusiv acordat portalului informațional VIZA.md. Pretendenții care au susținut examenele cu brio sunt asigurați cu un loc de studii, bursă și cămin.
 
Studenții din Republica Moldova sunt foarte bine pregătiți și se integrează bine în Bulgaria, consideră Excelența Sa George Panaiotov. „Ei sunt foarte responsabili și în mare majoritate au note perfecte și mulți dintre ei își găsesc locul în Bulgaria. Sistemul de învățămînt din Republica Moldova este foarte bun și formează persoane responsabile, care folosesc bine perioada în care fac studiile”, a declarat Ambasadorul Bulgariei pentru VIZA.md.
 
Despre oportunitățile de studii în Bulgaria, tinerii moldoveni se pot informa la Ambasada Bulgariei din Chișinău, la Ministerul Educației al Bulgariei sau direct de pe site-urile universităților, comunică VIZA.md.


Sursa: Viza.md

Obţinerea cetăţeniei belgiene a devenit mai dificilă | viza.md

Foto: atractii-turistice.com
Guvernul Belgiei a aprobat noi reglementări privind cetățenia, adoptate anterior de Parlament. Astfel, miniştrii au decis să ignore tendința atestată în Europa în ultimii ani şi să nu simplifice, dar să înăsprească condițiile de dobîndire a cetățeniei, scrie Euromag.

Conform noului cod, persoana care doreşte să devină cetățean al Belgiei, va trebui să vorbească una dintre limbile oficiale și să locuiască pe teritoriul statului timp de cinci sau zece ani, transmite Le Soir.

În cazuri excepţionale va fi posibil să se obţină cetăţenie după trei ani de şedere în ţară. Fireşte, codul păstrează dreptul la obținerea cetăţeniei la naştere.

Astfel, în rezultatul unei munci îndelungate asupra textului codului, au fost stabilite patru modalități de a deveni cetăţean al Belgiei:

1. Primul mod este prevăzut pentru străinii născuți în Belgia.

2. A doua modalitate se referă la cei care au venit în Belgia şi au trăit în ţară legal timp de cel puțin cinci ani. Pentru această categorie de cetăţeni, rămîne a fi obligatorie procedura de confirmare a cunoaşterii unei limbi naţionale din ţară şi integrarea socială.

3. Cea de-a treia modalitate îi vizează pe străinii care au trăit în mod legal în Belgia timp de peste 10 ani. În acest caz, procedura de obţinere a cetăţeniei va include: cunoaşterea unei limbi naţionale, integrarea socială, economică şi culturală, precum şi obligaţia de a respecta principiile constituţionale ale ţării.

4. Pentru a obţine cetăţenia ţării după trei ani de şedere în Belgia, este necesară posedarea unor merite deosebite în domeniul sportiv, știință sau cultură, adică ceea ce poate fi atribuit noţiunii de "Culturalizare Internaţională a Belgiei".
 
Sursa: Viza.md

joi, 1 noiembrie 2012

Ambasadorul Bulgariei: „Cetățenia bulagară se obține mai ușor” | viza.md

Foto: Viza.md
În anul 2010, Guvernul Republicii Bulgaria a introdus amendamente în Legea cetățeniei care au simplificat procedura de redobîndire a cetățeniei și timpul necesar pentru prelucrarea dosarelor.
 
Redobîndirea cetățeniei bulgare de către cetățenii străini se derulează sub auspiciul unor reguli foarte stricte. Aplicanții trebuie să dovedească documentar că au o origine etnică bulgară. Ca urmare a schimbărilor introduse în organele de stat care eliberau cetățenie, perioada necesară pentru redobîndirea cetățeniei a fost diminuată de la 5 ani la 1 an.
 
Interesul cetățenilor R. Moldova față de obținerea cetățeniei Bulgariei este unul mare, consideră Ambasadorul Bulgariei, George Panaiotov. Aplicarea dosarelor se poate efectua atît la Ambasada Bulgariei din Chișinău, cît și direct la Ministerul Justiției din Bulgaria.
 
Deși termenul destins pentru procedurile de redobîndire a cetățeniei bulgare a fost redus la un an, unii cetățeni în continuare se confruntă cu situația în care termenul indicat este depășit. Ambasadorul Bulgariei, George Panaiotov a comentat situația pentru VIZA.md în felul următor: „Cei care posedă documentul care dovedește că au origine bulgară trebuie să fie liniștiți, ei toți vor obține cetățenia bulgară. Din păcate în ultimii 5-6 ani s-a stocat un număr mare de aplicanți, în ultimii doi ani aceste aplicații, precum și cele noi urmau să fie analizate. Documentele se trimit numai prin curierat diplomatic, care vine o dată la 3-4 luni, această perioadă, este o perioadă de prelungire a termenului.
 
O altă cale de obținere a cetățeniei Bulgariei este procurarea unui imobil. Deținătorii unei proprietăți imobiliare au dreptul la obținerea unui permis de ședere. În cazul procurării unei proprități ce depășește suma de 200 mii dolari, persoanele în cauză sunt priviți drept investitori, și au dreptul la obținerea cetățeniei Bulgariei.
 
VIZA.md comunică că numărul exact al rezidenților moldoveni cu cetățenie bulgară nu este cunoscut, informația în cauză este considerată strict confidențială, fiind stocată la Ministerul de Justiție din Bulgaria.
 

Sursa: Viza.md