joi, 30 august 2012

Moldovenii vor plăti taxe mai mari pentru intrarea în muzee | viza.md

Foto: gulliver.md
Moldovenii vor plăti taxe mai mari pentru intrarea în muzee. O hotărîre în acest sens a fost aprobată miercuri de către Guvern.
 
Potrivit ministrului Culturii, Boris Focşa, măsura a fost luată din motive de austeritate. "În situaţia de criză bugetară, muzeele întreprind un şir de măsuri în vederea suplimentării bugetelor lor prin diverse activităţi, însă nu îşi pot acoperi cheltuielile", a declarat Focşa.

Grecia pregăteşte noi măsuri de austeritate | viza.md

Foto:kentridgecommon.com
Liderii politici din Grecia au ajuns la un acord în legătură cu un nou pachet de măsuri de austeritate, cerute de creditorii internaţionali. Ei urmează să pună la punct ultimele detalii tehnice, pentru a încerca să limiteze impactul asupra pensionarilor şi altor categorii defavorizate.
 
Planul, care va permite economii de aproape 12 miliarde de euro în următorii doi ani, urmează să fie gata pînă săptămîna viitoare. Propunerile vor fi prezentate inspectorilor Uniunii Europepene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

miercuri, 29 august 2012

Moldovenii din regiunea Odesa cer ca limba moldovenească să devină regională | viza.md

Foto: veseliymakler.ru
Reprezentanţii diasporei moldoveneşti din regiunea Odesa au lansat propunerea ca limba moldovenească să obţină statut de limbă regională pe teritoriul respectiv, relatează „Novîi Reghion”.
 
Potrivit golosua.com, cu referire la membrul grupului de iniţiativă, Andrei Stuţ, în aşa fel, moldovenii din regiune doresc să beneficieze de toate garanţiile oferite minorităţilor naţionale de către Legea privind bazele politicii lingvistice de stat.

Poliția de Frontieră are un șef nou. Află cine a fost numit în această funcție | viza.md

Foto: vk.com
Dorin Purice a fost numit în funcţia de şef al Direcţiei Poliţie de Frontieră. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de Guvern la iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean.
 
Potrivit ministrului, pînă la numirea în această funcţie, Purice a activat în cadrul misiunii Uniunii Europene pentru stabilirea şi asigurarea normelor de drept din Kosovo. Totodată, Purice el ocupat şi funcţia de şef al Departamentului de management a riscului din cadrul Serviciului Vamal, dar a făcut parte şi din Misiunea EUBAM.

Parlamentul ar putea ratifica Tratatul privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova pînă la sfîrșitul anului | viza.md

Foto: moldovenii.md
Parlamentul de la Chişinău ar putea ratifica pînă la sfîrşitul acestui an Tratatul privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova, a declarat luni presei şeful legislativului, Marian Lupu, citat de Agerpres.
 
El a declarat că a discutat această chestiune şi cu cancelarul german Angela Merkel, pe care a anunţat-o că ratificarea acestui document reprezintă una dintre priorităţile sesiunii de toamnă-iarnă a legislativului. Potrivit oficialului, documentul semnat acum aproape doi ani nu a fost ratificat pînă acum din cauza unor „subiecte pur tehnice de procedură”, dar care au fost depăşite. „Din vara acestui an toate procedurile au fost aranjate şi noi suntem gata pentru ratificare”, a declarat Marian Lupu.

Spania: Recesiunea s-a agravat în trimestrul al doilea | viza.md

Foto: blnz.com
Spania a intrat şi mai mult în recesiune în al doilea trimestru, cînd Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,4% în raport cu primul trimestru, după o scădere de 0,3% în primele trei luni, potrivit cifrelor definitive publicate marţi de Institutul naţional de statistică (Ine), transmite AFP.
 
În ritm anual, economia spaniolă (a patra economie din zona euro) a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 o scădere de 1,3%, peste estimările iniţiale care prognozau o scădere de un procent.
 
Ine a explicat că cererea naţională slabă (în principal consumul gospodăriilor şi cheltuielile publice) a fost principala cauză a contracţiei economiei, în condiţiile în care Spania traversează o severă cură de austeritate. În contextul unei încetiniri economice generale, cererea externă (exporturi şi turism) nu mai este suficientă pentru a menţine Spania pe linia de plutire.

marți, 28 august 2012

Moldoveanca Elena Carafizi face senzație pe net cu vocea sa (VIDEO) | viza.md

Foto: moldovenii.md
O tînără moldoveancă face furori pe rețelele de socializare, interpretînd piese celebre ale artiștilor renumiți, relatează perfecte.md. Cu o voce superbă, aceasta a reușit să fure inimile multor fani.
 
Deși își face studiile la canto popular, Elena Carafizi reușește să înregistreze mai multe coveruri la piese celebre cîntate de artiști renumiți, printre care Rihanna, Adele sau Alicia Keys.

Cazarea în hoteluri, mai scumpă pentru că au crescut cheltuielile de întreţinere | viza.md

Foto: hotelresearch.ru
Taxele hoteliere ar putea creşte. Reprezentanţii acestei industrii susţin că majorările ar urma să constituie de la 5 pînă la 10 la sută.
 
Administratorii de hoteluri susţin că majorarea tarifelor de cazare vine pe fondul creşterii cu pînă la 15 la sută a cheltuielilor de întreţinere.
 
"Ne putem aştepta la o majorare a tarifelor între 5 şi 10% în dependenţă de amplasarea hotelului şi în dependenţă de structura de cazare. Lumina, gazul, energia termică, preţul acestor servicii a fost considerabil majorat şi vrînd-nevrînd proprietarii hotelurilor sunt nevoiţi să le ia în considerare", a specificat preşedintele Asociaţiei Hotelurilor şi Restaurantelor, Stanislav Rusu.

vineri, 24 august 2012

Moldovenii de la Zdob şi Zdub vor cînta în deschiderea concertului Red Hot Chili Peppers? | viza.md

Foto: hotnews.md
Zdob şi Zdub, Vama, Grimus, OCS şi E.M.I.L. sînt finalistele competiţiei organizate de un post de radio în urma căreia va fi desemnată trupa care va cînta în deschiderea concertului pe care Red Hot Chili Peppers îl va susţine pe 31 august în Bucureşti, potrivit unui comunicat remis Mediafax.
 
Competiţia a început pe 6 august, cînd fanii Red Hot Chili Peppers au fost invitaţi să propună şi să voteze trupa pe care o doresc în deschiderea formaţiei americane.

Moldova şi Ucraina examinează posibilitatea deschiderii unui punct comun de trecere vamală în regiunea Palanca | viza.md

Foto: timpul.md
Republica Moldova şi Ucraina examinează posibilitatea deschiderii unui punct comun de trecere vamală în regiunea Palanca. După ce, în februarie, serviciile vamale ale celor două ţări au fost comasate la punctul de trecere Rosoşani – Briceni, această practică ar putea fi aplicată şi pe alte sectoare. În acest fel, se urmăreşte excluderea cozilor foarte mari care se formează, la punctele de trecere vamală cu Ucraina, în special în perioada estivală.

joi, 23 august 2012

Elveţia îşi schimbă moneda, imnul şi capitala | viza.md

Foto: allposters.com.au
Elveţia se schimbă: în curînd, în ţară vor fi emise bancnote noi, va fi modificat textul imnului naţional, vor fi extinse graniţele unora dintre cantoane. Mai mult decît atît, este posibil să se schimbe chiar şi capitala statului.
 
Elveţia, în următorii trei-patru ani, se va schimba radical. Prima inovaţie care îi aşteaptă pe cetăţeni şi pe vizitatorii ţării este legată de moneda naţională: Banca Centrală se pregăteşte să emită franci noi.

Merkel despre reglementarea conflictului transnistrean. Află ce spune cancelarul | viza.md

Foto: noi.md
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, susţine că în procesul privind reglementarea conflictului transnistrean trebuie să se meargă pas cu pas şi cu răbdare. Asta pentru a obţine rezultatele scontate în cadrul negocierilor în formatul 5+2. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de presă comune cu prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat.
 
Oficialul a atenţionat că nici una dintre părţi nu trebuie să uite că acest proces de negocieri încă nu este finalizat. Totodată, Angela Merkel a ţinut să precizeze că negocierile în formatul 5+2 decurg foarte bine, iar în cadrul acestora au fost obţinute succese.

Cetăţenii moldoveni vor putea să cumpere în Turcia imobiliar şi terenuri pentru construcţie | viza.md

Foto: raksolanatur.ru
Cetăţenii Republicii Moldova, la fel ca şi locuitorii din Letonia şi Lituania, vor putea cumpăra în Turcia încăperi pentru locuinţe şi oficii, precum şi terenuri pentru construcţie. Potrivit surselor mass-media din străinătate, această prevedere este stipulată de noua lege privind achiziţionarea bunurilor imobiliare de către cetăţeni străini, care a intrat în vigoare în Turcia şi are ca bază legea privind anularea aşa-numitului "principiu de reciprocitate".
 
Guvernul Turciei a aprobat o nouă listă de ţări ai căror cetăţeni au permisiunea de a cumpăra imobiliar pe teritoriul ţării, precum şi a extins limitele de cumpărare a terenurilor şi oficiilor, existente anterior. Din 6 august 2012, în Turcia a fost redeschisă procedura de înregistrare şi eliberare a certificatelor de proprietate a bunurilor imobiliare de către rezidenţi străini, care a fost temporar suspendată din cauza schimbării legislaţiei.

miercuri, 22 august 2012

Angela Merkel va ajunge la Chişinău astăzi, la ora 14:35. Vezi agenda vizitei | viza.md

Foto:  mediafax.ro
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, soseşte la Aeroportul Internaţional Chişinău astăzi, în jurul orei 14:35. Aceasta va fi întîmpinată în cadrul unui ceremonial oficial de către premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat.
 
La ora 14:55, Vlad Filat o va întîlni pe Angela Merkel la Reşedinţa de Stat, unde cei doi oficiali vor avea o întrevedere tete-a-tete.

În Moldova va avea loc Festivalul-concurs naţional al interpreţilor cîntecului folcloric ”Maria Drăgan” | viza.md

Foto:  zang.ro
Ediţia a VI-a a Festivalului-concurs naţional al interpreţilor cîntecului folcloric ”Maria Drăgan” se va desfăşura la 27 şi 28 august în satul Balaureşti, raionul Nisporeni.
 
De data aceasta, pentru Premiul principal vor concura 12 interpreţi din Republica Moldova şi trei din România. Artiştii vor fi acompaniaţi de Orchestra "Busuioc Moldovenesc".

marți, 21 august 2012

Vacanţă peste hotare, la jumătate de preţ | viza.md

Foto:  homeaway.com
Dacă nu aţi reuşit încă să plecaţi în vacanţă, o puteţi face acum. Agenţiile de turism au anunţat, pentru a doua jumătate a lunii august, reduceri importante pentru pachetele de servicii turistice. Iar din toamnă, acestea vor putea fi cumpărate la jumătate de preţ.
 
Începînd cu 23 august, operatorii de turism vor reduce 10% din preţul unui sejur în Grecia sau Bulgaria. Iar pentru destinaţiile din ţările vecine, cum ar fi România şi Ucraina, agenţiile sunt gata să renunţe şi la o treime din costul pachetelor.

Guvernul va organiza un amplu program festiv dedicat Zilei Independentei | viza.md

Foto:  agerpres.ro
Guvernul R. Moldova va organiza pe data de 27 august, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, un amplu program festiv dedicat Sărbătorii Naţionale "Ziua Independenţei Republicii Moldova".

Astfel, la ora 09.00 va avea loc depunerea de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt, după care se va desfăşura festivitatea de inaugurare dedicată sărbătorii naţionale "Ziua Independenţei Republicii Moldova".

Moldovenii în capcana siriană | viza.md

Foto:  gandul.info
În Siria cuprinsă de flăcările războiului nu ajung alimente și apă. Mii de oamenii fug din Siria, în timp ce unii cetățeni ai Republicii Moldova, nimeriți în capcana siriană, deși își doresc mult, nu se pot întoarce acasă, relatează pan.md.
 
"Avem război! Peste tot explozii și focuri de armă. Este imposibil să zbori din țară. Moldova propune să trecem în Turcia, dar să ajungi încolo este imposibil. Ce-i de făcut? Dați-mi un sfat! ". Acest apel de ajutor a fost plasat pe o rețea de socializare de către Elena Colibaba, cetățeana Republicii Moldova, care trăiește în Damasc - capitala Siriei.

Republica San Marino - unul dintre cele mai mici state din Europa | viza.md

Republica San Marino este unul dintre cele mai mici state independente din Europa și din lume, o enclavă situată în centrul Italiei. Se află pe peninsula Italiei, în apropierea țărmului Adriatic. Teritoriul este format din nouă comune al cărei contur respectă hotarele celor nouă vechi domenii senioriale din care era compusă ţara în trecut.

San Marino, cunoscut pentru Marele Premiu de Formula 1, se situează în vîrful oriental al lanţului muntos al Apeninilor. În San Marino, anual, vin 3,5 milioane de vizitatori, în special turiști care își petrec vacanța la mare și care fac excursii de o zi în San Marino.
Continuare

Festivalul folcloric din satul Lalova | viza.md

Foto: publika.md
În satul Lalova din raionul Rezina s-a desfăşurat Festivalul folcloric “Vetre strămoşeşti”, relatează publika.md.
 
Ansambluri folclorice din raioanele Rezina, Orhei, Teleneşti şi Şoldăneşti au prezentat în cadrul festivalului dansuri şi cîntece populare. În program a fost inclusă o paradă a portului popular. Festivalul s-a încheiat cu o horă.

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova în anul 2012 asistenţa financiară suplimentară în sumă de 28 de milioane de euro | viza.md

Foto: viza.md
Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova în anul 2012 asistenţa financiară suplimentară în sumă de 28 de milioane de euro. Surse din cadrul Guvernului Republicii Moldova au relatat pentru NOI.md că, în cadrul reuniunii Comitetului interministerial pentru planificare strategică, prezidată de prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat, şeful Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă din cadrul Cancelariei de Stat, Ruslan Codreanu, a remarcat faptul că, la Chişinău, în curînd va sosi misiunea specială a Uniunii Europene pentru identificarea sectoarelor potenţiale care vor putea beneficia de fonduri suplimentare din partea Uniunii Europene.

luni, 20 august 2012

Emigranţii moldoveni au trimis acasă peste 650 de milioane de dolari, în prima jumătate a anului | viza.md

Foto: publika.md
Jumătate de milion de moldoveni sunt plecaţi la muncă în străinătate, arată datele Ministerului Muncii. Guvernul recunoaşte însă că, neoficial, numărul acestora este mult mai mare. Unii experţi sunt de părere că numărul emigranţilor din ţara noastră ar putea ajunge la un milion.
 
Rusia este destinaţia preferată pentru moldovenii plecaţi în căutarea unei slujbe. În acestă ţară muncesc legal aproximativ 240 de mii de moldoveni. Pe locul doi este Italia, unde lucrează aproximativ 124 de mii de cetăţeni ai ţării noastre.

Liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană se amînă | viza.md

Foto:  cafeluta.md
Liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, promisă pentru finele acestui an, din nou se amînaă. La postul de televiziune Publika ministrul de Externe Iurie Leancă a declarat că noul termen limită este anul 2014, deși anterioar autoritățile vorbeau despre mijlocul anului 2013.
 
Ministrul speră că într-un an, toate legile adoptate la insistența autorităților europene, vor începe să funcționeze.
  

Pasagerii zborurilor din 22 august sunt sfătuiţi să ajungă mai devreme la aeroport | viza.md

Foto:  noi.md
Persoanele care au planificate zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău la data de 22 august sunt atenţionate să pornească spre aerogară mai devreme, ca să reuşească la timp.

Adriana Doruc, PR manager la Aeroportul Internaţional Chişinău, a declarat că pentru ziua în care la Chişinău vine cancelarul german, Angela Merkel, nu sunt modificări în programul zborurilor. Cu toate acestea, nu pot fi prevăzute eventualele schimbări care vor interveni din cauza programului oficialilor.

Continuare

Grecia trebuie să rămînă în zona euro ca să evite o sărăcie nemaiîntîlnită, susţine ministrul grec al Finanţelor | viza.md

Foto:  quickenloans.com
Grecia 'trebuie să rămînă în zona euro'; în caz contrar, va înregistra o sărăcie nemaiîntîlnită, a spus duminică ministrul grec al Finanţelor, Yannis Stournaras, înaintea unei săptămîni de întrevederi cruciale între premierul elen şi oficiali ai Uniunii Europene (UE), transmite AFP.

'Trebuie să supravieţuim şi să rămînem în zona euro pentru că este singura opţiune care ne poate apăra de o sărăcie prin care n-am mai trecut niciodată', a declarat Stournaras cotidianului grec Vima tis Kyriakis.

Concerte, expoziţii şi festivaluri de "Ziua Independenţei" şi "Limba Noastră" | viza.md

Foto:  timpul.md
Cu prilejul sărbătorilor naţionale ce sînt marcate la finele lunii august a fiecărui an, “Ziua Independenţei” şi „Limba noastră”, vor fi organizate un şir de acţiuni culturale prilejuite de aceste evenimente.

Astfel, pe 27 august, cu ocazia sărbătorii “Ziua Independenţei”, şi pe 31 august, cu ocazia sărbătorii “Limba Noastră”, vor fi organizate mai multe mese tematice, difuzări de filme documentare, expoziţii, tîrguri şi concerte.

Manifestările festive din Piaţa Marii Adunări Naţionale din 27 şi 31 august vor începe la ora 9.00 şi se vor încheia la ora 24.00. Ministerul Apărării va organiza la 27 august o manifestare festivă la Complexul Memorial "Maica Îndurerată".

Mediul natural al mănăstirilor din Moldova | viza.md

Foto:  moldovenii.md
Pentru acei dintre dumneavoastră, care au început nu demult călătoriile sale prin Moldova şi încă nu şi-au elaborat un plan al călătoriilor, n-au stabilit locurile cele mai preferate şi mai îndrăgite locuri, vrem să vă propunem cîteva sugestii în acest sens. Ele se vor referi la monumentele cultural-istorice la mănăstiri − care sînt caracteristice şi deosebit de vorbitoare pentru pămîntul moldovenesc. Pe întreg teritoriul Moldovei sînt deja mai mult de 40, iar dacă includem aici şi schiturile călugărilor, atunci numărul lor ajunge la 60.
 
E destul să plecăm undeva departe, adică să cotim de pe şoselele centrale să ieşim la un drum ce duce spre sat, că vă veţi pomeni într-o cu totul altă lume − o lume a naturii aproape virgine, cu peisaje uimitoare şi irepetabile, cu dealuri, rîpi, poieniţe, rîuri, rîuleţe, crînguri şi desigur păduri. Iar dacă, după următoarea cotitură, veţi vedea la poalele unui deal, pe malul unui lac sau rîu, lîngă marginea pădurii sau chiar în inima pădurii cupolele bisericii de la mănăstirea din preajmă, atunci fiţi siguri − aţi ajuns în cel mai frumos loc din regiune şi de cele mai dese ori este şi cel mai protejat loc de cele mai diverse cataclisme naturale.

Zona euro a înregistrat un excedent comercial record în luna iunie, 14,9 miliarde de euro | viza.md

Foto:  economictimes.indiatimes.com
Excedentul comercial al zonei euro a atins în luna iunie 2012 cea mai ridicată valoare de la debutul publicării datelor statistice în 1999, a anunţat vineri Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite AFP.
 
Potrivit unor estimări preliminare ale Eurostat, zona euro a înregistrat în luna iunie un excedent comercial de 14,9 miliarde de euro, comparativ cu un excedent de 200 milioane euro în luna iunie 2011. Este vorba de o cifră peste aşteptări, analiştii intervievaţi de Dow Jones Newswires mizau pe un excedent comercial de 6,9 miliarde euro în luna iunie, după un excedent de 7,1 miliarde euro în luna mai.

R.Moldova devine o atracție turistică | viza.md

Foto:  moldovenii.md
În ianuarie-iunie 2012, structurile de cazare turistică din R. Moldova au fost frecventate de 111 000 de turişti, dintre care 69,3 mii - moldoveni şi 41,7 mii - turişti străini, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), citate de trm.md.
 
Comparativ cu semestrul întîi al anului trecut, numărul persoanelor cazate în structurile de primire turistică s-a majorat cu 10,9%.

Arta 3D face furori în China (FOTO) | viza.md

Foto:  evz.ro
Mii de oameni au trecut pragul unei expoziţii cu picturi tridimensionale, găzduită de oraşul chinez Hangzhou.
 
Conceptul principal al celor peste 80 de lucrări expuse la "Magic Art Special" a fost interacţiunea publicului cu arta 3D.
 
Realizate în ulei, tablourile sînt nişte desene bidimensionale, transformate creativ în artă 3D.

Eurostat: UE intră oficial în recesiune | viza.md

Foto:  business.financialpost.com
Ultimele date economice publicate la Bruxelles arată că economia Uniunii Europene s-a contractat din nou în trimestrul al doilea al anului curent, reintrînd în recesiune. Detalii, în relatarea corespondentului nostru Dan Alexe.

Începînd de săptămîna asta, Uniunea Europeană se află în mod oficial în recesiune, după ce ultimele date publicate de Eurostat (biroul de statistică al UE) arată că economia zonei euro (compusă din cele 17 ţări ce folosesc moneda unică), nu mai stagnează, ci se află în recul.

vineri, 17 august 2012

10 locuri de frumusețe nepămînteană | viza.md

În fiecare ţară, există multe atracţii turistice vechi şi noi, care atrag milioane de vizitatori anual. În afară de castele, pieţe, palate şi parcuri, mai există şi peisaje ce se bucură de un interes sporit în rîndul turiştilor. Haideţi să le trecem în revistă pe cele care trebuie neapărat văzute la vizitarea uneia sau altei ţări.


Cîmpurile de levănţică din Provence, Franţa

SUA lansează programul pentru imigranţii ilegali | viza.md

Foto:  evz.ro
Imigranţii neînregistraţi din SUA pot aplica pentru dreptul temporar de a trăi şi lucra legal în SUA, în contextul intrării în vigoare a reformei politicii de imigraţie.
 
Aproape 1,7 milioane de persoane ar putea fi eligibile pentru acest program, prezentat de preşedintele Barack Obama în iunie, în contextul presiunilor din partea electoratului hispanic.
 
Republicanii afirmă că Obama a evitat Congresul cu acest program, care, în opinia lor, nu ţine cont de interesele cetăţenilor americani fără loc de muncă.

Laos. Luang Prabang | viza.md

 
Majoritatea turiştilor care vizitează Laosul se limitează la capitală şi cîmpiile misterioase cu ulcioare. Însă cei care vor face un efort de a descoperi cu adevărat această ţară vor găsi un peisaj mirific, oameni prietenoşi şi priveliştea unică a unei ţări ce nu s-a schimbat mai deloc de-a lungul ultimului secol.
 
Luang Prabang – centrul cultural şi religios al Laosului. Acest oraş regal antic a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1995. Aflat între rîurile Mekong şi Khan, oraşul se laudă cu 33 de complexe de temple şi în jur de 1000 de călugări ce locuiesc aici.

Teatrul „Pe strada Trandafirilor” va inaugura stagiunea a 35-a cu o premieră | viza.md

Foto:  newsmoldova.ru
Teatrul de stat de dramă pentru tineret „Pe strada Trandafirilor” va inaugura stagiunea a 35-a cu o premieră – drama psihologică „Equus” de Peter Shaffer, comunică AŞ Novosti-Moldova.
 
„Equus” – faimoasa piesă scandaloasă a dramaturgului englez Peter Shaffer este despre conştiinţa şi devenirea unui adolescent, lipsit de religie şi care şi-a inventat Dumnezeul în chip de Cal, a fost recunoscută cea mai bună din lume în anii 70 ai secolului XX.
Continuare

Ikea va începe construirea de hoteluri şi cămine studenţeşti | viza.md

Foto:  roznicy.ru
Gigantul suedez al mobilei IKEA intenţionează să îşi extindă afacerile în domeniul hotelier, în cîţiva ani urmînd a construi un lanţ de circa 100 de hoteluri cu tarife accesibile în diverse state europene, relatează, marţi, publicaţia Der Spiegel.
 
'În cîteva săptămîni vom anunţa locaţia primului nostru hotel cu tarif redus în Germania şi sîntem în negocieri cu operatorii hotelieri pentru a implementa rapid acest concept', a declarat Harald Müller, manager al Inter Ikea, subsidiara pentru proiecte imobiliare a retailerului de mobilă.

joi, 16 august 2012

Documentul privind federalizarea Republicii Moldova este un fals | viza.md

Foto: regnum.ru
Planul de reglementare moldo-transnistrean, publicat pe saitul regnum.ru este fals. Astăzi, serviciul de presă al MAE al Transnistriei, a făcut o declaraţie în care a numit fals Planul de soluţionare a crizei transnistrene, la care se presupune că a dat acordul şefa departamentului de Externe de la Tiraspol, Nina Stanski.

Motivele refuzul Cererii de viză | viza.md

Foto:  51allout.co.uk
Instrucţiunile Consulare Comune nu obligă statele să informeze solicitanţii de viză despre motivele refuzului. Legislaţia fiecarui stat stabileşte dacă motivele refuzului trebuie sa fie prezentate sau nu.
 
Examinarea dosarelor de viză are un caracter individual. Din acest motiv, deciziea de a nu elibera viza se bazează pe examinarea fiecărei cereri de viză în parte luînd în consideraţie menţiunile efectuate în setul de acte şi informaţia obţinută pe parcursul interviului.

Franţa şi Germania: Europa merge greu doar cu două motoare | viza.md

Foto: dw.de
Cele două mari economii din zona euro nu s-au contractat în al doilea trimestru al anului, dar acest lucru nu este suficient pentru a preveni intrarea în recesiune a regiunii.
 
Economia franceză, a doua economie importantă din zona euro, a înregistrat o creştere zero în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit Institutului Francez de Statistică (INSEE). Este al treilea trimestru consecutiv în care Produsul Intern Brut al Franţei înregistrează o creştere zero. Atît Banca Centrală a Franţei, cît şi mulţi economişti se aşteptau ca economia franceză să înregistreze o contracţie de 0,1% în al doilea trimestru al acestui an.

Cum să eviți intoxicația în țările exotice? | viza.md

Foto: ediet.ru
Ajungînd într-o altă ţară, în special una exotică, este bine să alegeți restaurante şi cafenele, care nu au o faimă „rea”. Nu ar fi de prisos să întrebaţi la recepţie la hotel despre locurile recomandate de alimentație. Cu toate acestea, nimeni nu este asigurat de careva probleme. Prin urmare, este mai bine să aveți cărbune activ (dacă este necesar se iau 20 de pastile concomitent), iar pentru a compensa deshidratarea (în caz de diaree) apă alcalină - mai bine apă minerală carbogazoasă cîte puțin.

Moldova: Tîrgul meşterilor populari, la a şasea ediţie | viza.md

Moldova: Tîrgul meşterilor populari, la a şasea ediţie | viza.md

La Chișinău va avea loc festivalul doinei | viza.md

Foto: moldovenii.md
Postul Radio Moldova inaugurează Festivalul Doinei. Evenimentul, care este la prima ediţie, are drept scop valorificarea doinei ca specie folclorică şi promovarea talentelor, anunță trm.md.
 
Cel mai bun doinitor se va alege cu Trofeul Festivalului, în valoare de 10 mii de lei. Deţinătorii locului I, II şi III vor obţine premii de 7000 lei, 5000 lei şi respectiv 3000 lei.

Top 20 al celor mai uimitoare canioane din lume (20 de fotografii) | viza.md

Frumusețea incredibilă a peisajelor naturale într-o selecție de fotografii ale celor mai frumoase canioane din lume!
 
Canionul Glen, Arizona, SUA

Canionul Sumidero, Mexic
 
Coyote Buttes, Arizona, SUA

Cele mai frumoase locuri de pe Pămînt, natura Japoniei | viza.md

În largul coastelor Rusieişi ale Coreii se află Japonia, un arhipelag format din patru insule principale (Hokkaido, Honshu, Shikoku şi Kyushu) şi o multitudine de insuliţe desfăşurate în forma unui arc orientat de la nord-est la sud-vest. Japoniaeste o ţară puternic dezvoltată, însămediulei natural nu e tocmai favorabil. Muntele domină teritoriul, o jumătate din acesta fiind acoperită de pădure.Populaţia numeroasă este concentrată în cîmpiile izolate unele de altele prin relief.

Acordul privind zona comerţului liber a CSI va intra în vigoare în septembrie | viza.md

Foto: newsmoldova.md
  Acordul privind zona comerţului liber a CSI va intra în vigoare în septembrie, a comunicat în interviul acordat agenţiei ucrainene UNIAN Andrei Kuşnirenko, director al Departamentului economie al Comitetului Executiv al CSI.
 
Parlamentul Ucrainei la 30 iulie a adoptat Legea privind ratificarea acordului despre zona comerţului liber (ZCL) în cadrul CSI, Preşedintele ţării Viktor Ianukovici a semnat legea la 9 august. Din opt state, care au semnat documentul, Ucraina este a treia ţară după Rusia şi Belarus, care l-a ratificat.

Moldova şi-a majorat producţia de vin şi coniac | viza.md

Foto: gastronom.ru
Producţia de băuturi alcoolice distilate în Republica Moldova, în prima jumătate a anului 2012, comparativ cu perioada similară din 2011, a crescut cu 9,2%, iar cea de vin - cu 9,1%. În acelaşi timp, producerea articolelor din tutun a scăzut cu 26,8%. Surse din cadrul Biroului Naţional de Statistică au comunicat pentru NOI.md că producţia globală industrială a Moldovei, în ianuarie-iunie a acestui an, a scăzut cu 0,3%. Creşterea producţiei în industria minieră a fost de 7,5%, iar în industria prelucrătoare – de 0,3%.
 
Cu toate acestea, în sectorul energetic, în această perioadă a fost marcată o scădere de 4,4%, ceea ce a condus la o reducere generală a volumului producţiei industriale în semestrul I al anului 2012. Companiile producătoare de alimente şi băuturi, în ianuarie-iunie 2012, şi-au majorat producţia cu 7,3%. Volumul producţiei de uleiuri vegetale şi animale şi grăsimi a crescut cu 28,3%. Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi produselor din carne au crescut cu 19,7%, fabricarea produselor lactate - cu 7,5%. Volumul de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor a crescut cu 6,5%.

miercuri, 15 august 2012

Grecia va elibera vize la aeroport | viza.md

Foto: bucuresti4all.ro
Autorităţile elene intenţionează să schimbe sistemul de eliberare a vizelor, nu doar pe insule, dar și în întreaga ţară. Ele sînt mulţumite de programul în cadrul căruia străinii parveniți din Turcia pot vizita cinci insule greceşti fără perfectarea prealabilă a vizei. Timp de două luni de acţiune a acestui program, Poliţia de frontieră din Grecia a emis la sosire pentru turiști 2 224 de vize.

Unicul moldovean de la Colegiul regal de muzică din Londra | viza.md

Foto: ronduldesibiu.ro
La numai 19 ani, Grig Cuciuc din Chişinău este laureat al numeroaselor concursuri naţionale şi internaţionale. A reuşit să evolueze pe scenele europene, dar cel mai important, să studieze muzica la unele dintre cele mai prestigioase şcoli din lume: Whitgift şi Royal College of Music din Londra, cu tradiţii din secolul 18. Este primul şi singurul, deocamdată, moldovean care a fost admis la această instituţie.
Continuare

Principalele porturi portugheze paralizate de o grevă | viza.md

Foto: obozrevatel.com
Principalele porturi portugheze erau marţi paralizate de o grevă a docherilor pentru a protesta faţă de măsurile guvernului destinate liberalizării condiţiilor lor de muncă, relatează AFP.

Declanşată luni la miezul nopţii, greva afecta îndeosebi porturile Lisabona Aveiro, Figueira da Foz şi Sines.
 
La Lisabona, cinci cargouri au fost deviate către alte destinaţii, în timp ce alte patru erau în aşteptare, potrivit Institutului portuar şi al transporturilor maritime.

Google achiziţionează brandul de ghiduri de călătorie Frommer's | viza.md

Foto: phandroid.com
Compania Google a cumpărat Frommer's, unul dintre cele mai importante branduri de ghiduri de călătorie americane.
 
Brandul Frommer's era deţinut de compania John Wiley & Sons Inc., fiind vîndut către Google printr-o tranzacţie a cărei valoare nu a fost făcută publică, informează huffingtonpost.com.
Reprezentanţii John Wiley & Sons Inc. au precizat că au vîndut Google atît brandul Frommer's, cît şi toate business-urile de călătorie asociate acestui brand.
  

A fost inaugurat un centru moldo-coreean de informare şi acces la Chişinău | viza.md

Foto: tv7.md
La Chişinău, în incinta Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a fost inaugurat Centrul moldo-coreean de informare şi acces. Centrul a fost dotat cu echipament performant şi mobilier de către Agenţia Naţională pentru Societatea Informaţională a Republicii Coreea (NIA). Valoarea asistenţei se ridică la peste 200 mii de dolari americani.
 
Centrul de informare şi acces este o unitate multifuncţională, care constă dintr-o sală de conferinţe dotată cu echipamente audio/video şi sistem de teleconferinţe, un laborator de instruire IT şi o sală pentru acces public la Internet de mare viteză.