miercuri, 28 decembrie 2011

Vacanţă de Crăciun „de criză” în Europa | viza.md


Vacanţa de Crăciun din acest an este cea mai modestă, comparativ cu alte perioade. Cheltuielile unui european pentru sărbătorile de Crăciun şi Revelion vor constitui în medie 587 de euro, cu 0,8% mai puţin faţă de anul trecut. Cel mai mult vor economisi locuitorii Spaniei. Aceştia vor cheltui de sărbători doar 560 de euro. Bugetul de vacanţă a unei familii italiene vor constitui 625 euro. Ciprioţii vor cheltui 1339, iar britanicii — 1507 euro.


www.viza.md

vineri, 23 decembrie 2011

Kazahstanul i-a propus ONU să participe la investigarea dezordinilor în masă | viza.md


Procurorul General din Kazahstan, Ashat Daulbaev a invitat experţii ONU să participe la investigarea dezordinilor în masă din oraşul Janaozen, regiunea Mangistau, de la mijlocul lunii decembrie, anunţat joi serviciul de presă al Procuraturii Generale a Kazahstanului.

În rezultatul dezordinilor în masă, ce au avut loc la 16 decembrie în oraşul Janaozen, 15 persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci de persoane fiind rănite. În oraş au fost incendiate zeci de edificii, nimicit patrimoniul persoanelor fizice şi juridice.

Serviciul special al Procuraturii a început ancheta în vederea determinări legitimităţii folosirii de către oamenii legii a armelor contra instigatorilor dezordinilor în masă.

Citește mai departe pe www.viza.md

Fitch amenință SUA cu scăderea ratingului | viza.md


Prestigioasa agenţie de evaluare financiară „Fitch Ratings” din nou ameninţă cu scăderea ratingului de credit al SUA. Specialiştii agenţiei au fost indispuşi de incapacitatea membrilor comitetului Congresului de a ajunge la un numitor comun privind măsurile de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei statului, transmite RBK.

Dat fiind că deciziile dificile au fost amînate pînă după alegerile prezidenţiale şi alegerile în Congres, autorităţile americane vor trebui să întreprindă paşi mai drastici în vederea reducerii deficitului bugetar, se specifică în comunicatul agenţiei. Potrivit Fitch, pentru ca pe parcursul a 10 ani să stabilizeze datoria federală la nivelul de 90% din PIB, Guvernul SUA va trebui să reducă deficitul bugetar cu cel puţin 3,5 trilioane de dolari.
Citește mai departe pe www.viza.md

Top 7 cele mai importante evenimente din 2011. | viza.md


În fiecare an au loc evenimente, ce schimbă viaţa planetei. În 2011 am fost cu toţii martori la cît de fulgerător se năruie imaginea lumii cu care ne-am obişnuit.

În rezultatul unui referendum, pe mapamond a apărut un nou stat: Sudanul de Sud. Democraţia stradală a ieşit în marş, cetăţenii de rînd din nou au devenit obiecte ale vieţii politice, a plecat o generaţie întreagă de dictatori. Acţiunile de protest au invadat ţările arabe şi Europa, Statele Unite, Rusia, Belarus, Osetia de Sud, Kazahstanul.

„Trăim într-o epocă de schimbări vertiginoase, în condiţiile unui secol al informaţiei”, a rezumat starea actuală de lucruri colaboratorul ştiinţific principal al Institutului de Studii orientale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Vladimir Sotnikov.

Totodată, anul acesta s-a remarcat prin atentate teroriste, accidente aviatice de proporţii, dar şi print-o explozie la centrală atomică. În noul an – 2012, lumea va intra schimbată substanţial. Postul TV RBK, în colaborare cu experţi din domeniu, a făcut bilanțul anului ce se încheie, prezentînd în final un Top-7 al celor mai importante evenimente din 2011.

Top-7 află pe www.viza.md

joi, 22 decembrie 2011

Speranţe deşarte în „primăvara nordcoreeană” | viza.md


Nu se ştie exact nici ce vîrstă are, nici ce a fost în stare să înveţe în 3 ani, în timp ce tatăl său a avut 20 ani la dispoziţie pentru a se pregăti de accederea la cîrma Coreii de Nord. Despe Kim Jong-un nu se ştie aproape nimic. Doar faptul că aparține noii generații și a studiat în Occident. Este oare suficient pentru ca în Coreea de Nord să se producă o schimbare? Evident că nu.

„Armata nord-coreeană i-a jurat credinţă lui Kim Jong-un, ceea ce înseamnă că o lovitură militară este practic imposibilă”, consideră corespondentul Reuters în China, Benjamin Kang Lim. „Armata îl susţine pe tînărul Kim. Acum, după Kim Jong-il, conducerea Coreii de Nord se va realiza colectiv, spre deosebire de perioada anterioară de dictatură a unei singure persoane”.

Noul lider nord-coreean urmează să împartă puterea cu unchiul său Jang Sung-taek, considerat principalul pretendent la moştenirea lui Kim Jong-il şi aflat din 2009 la conducerea Comisiei pentru Securitate Naţională, extrem de influente în Coreea de Nord. La moment, nu este clar ce rol va avea acest îndrumător al tînărului conducător şi dacă nu va începe lupta între principalele forţe în stat. Acest fapt ar putea duce la instabilitate într-o ţară care dispune de armament nuclear.

Citește mai departe pe www.viza.md

Ungurii i-au pus monument lui Steve Jobs | viza.md


O statuie a fondatorului companiei Apple, Steve Jobs, a fost edificată la Budapesta.

Monumentul a fost construit de către sculptorul Erno Toth, care îl prezintă pe Jobs aşa cum era el în realitate, adică purtînd obişnuita lui helancă, blugii şi nelipsiţii ochelari. Ceea ce este diferit de personajul real, este înălţimea. Astfel, Steve Jobs din bronz are o înălţime de 2,5 metri.
Statuia lui Steve Jobs a fost ridicată într-un parc tehnologic care găzduieşte mai multe companii din domeniul IT, anunţă AFP şi Graphisoft, o firmă care a fost susţinută de Apple începînd din 1984 şi care a decis să-i aducă un omagiu lui Jobs prin acest monument.

Citește mai departe pe www.viza.md

Apocalipsa pe 21 decembrie 2012? Mexicanii profită din plin de profeţiile mayaşilor | viza.md


Mexicanii vor să scoată bani din isteria realizată în jurul presupunerii conform căreia calendarul mayaş ar anunţa sfîrşitul lumii pentru 2012.
Apocalipsă sau nu, dar planul mexicanilor implică aducerea unui număr mare de turişti, scrie businessweek.com.
Inscripţiile găsite pe două tablete mayaşe au fost interpretate de mai mulţi specialişti şi s-a spus că acestea ar anunţa un cataclism pentru 2012.

Citește mai departe pe www.viza.md

FMI avertizează Europa: Pregătiţi-vă de recesiunea din 2012 | viza.md


Directorul FMI avertizează statele în curs de dezvoltare să se pregătească pentru recesiunea care ar putea veni anul viitor în Europa.

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a cerut statelor în curs de dezvoltare să-şi sprijine mijloacele de apărare, în special rezervele valutare, faţă de o posibilă recesiune în Europa, anul viitor, transmite Reuters.
Lagarde a vorbit în timpul vizitei în Nigeria, unde s-a întâlnit cu şeful statului, Goodluck Jonathan, şi ministrul de Finanţe, Ngosi Okonjo-Iwaela, apreciind eforturile lor de reformare a economiei.
Citește mai departe pe www.viza.md

miercuri, 21 decembrie 2011

Tîrg de Crăciun la Moldexpo: Vizitatorii sînt gata să cheltuiască între 200 și 1000 de lei pentru cadouri | viza.md


Dacă sînteți în criză de idei și nu știți ce cadouri să faceți pentru cei dragi, atunci Tîrgul cadourilor de Crăciun vă vine în ajutor. În cadrul inaugurării tîrgului, vizitatorii au fost întîmpinați de Moș Crăciun, de conducerea centrului de expoziții, dar și de viceministrul Economiei, Octavian Calmîc. Agenții economici au etalat toată varietatea de produse pentru sărbători.
Citește mai departe pe www.viza.md

Croaţia va iniţia un REFERENDUM pe marginea aderării la Uniunea Europeană | viza.md


Croaţia va organiza pe 22 ianuarie referendumul privind aderarea ei la Uniunea Europeană, a anunţat preşedintele Ivo Josipovici. Conform datelor statistice, circa 60% din cetăţenii croaţi susţin aderarea la Uniunea Europeană.

Croaţia a semnat pe 9 decembrie tratatul de aderare la UE, care, în mod normal, ar urma aibă loc în iulie 2013, dacă documentul va fi aprobat prin referendum de cetăţeni şi ratificat de cele 27 de state membre UE.

Citește mai departe pe www.viza.md

Moldovenii de peste hotare vor să voteze prin poştă | viza.md


Cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare doresc modificarea Codului electoral, pentru a putea participa la scrutin, chiar dacă nu se află în ţară. În acest sens, un grup de asociaţii a iniţiat o campanie de colectare a semnăturilor în favoarea modificărilor care ar permite votarea prin corespondenţă.
Mai multe asociaţii de moldoveni din Franţa, Italia, Germania, Irlanda şi SUA au adunat deja semnături întru susţinerea votului prin corespondenţă. Reprezentanţii diasporei susţin că peste hotare sînt prea puţine ambasade şi consulate ale Republicii Moldova, fapt ce îngreunează exercitarea dreptului la vot în condiţiile în care numărul votanţilor la un birou electoral nu poate fi mai mare de 3000. Ei mai spun că deschiderea unor birouri de vot suplimentare, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, a fost un lucru pozitiv, dar insuficient şi, de aceea, este nevoie de un nou mecanism de votare.
Citește mai departe pe www.viza.md

SUA: republicanii îl critică pe Obama pentru scoaterea trupelor militare din Irak | viza.md


În SUA a fost marcată încheierea campaniei din Irak: o ceremonie solemnă a avut loc marţi în una dintre unităţile militare în apropiere de Washington.
Preşedintele american Barak Obama l-a salutat personal pe comandantul suprem al trupelor americane din Irak, recent revenit în Statele Unite, generalul Lloyd Austin, care a adus cu el stindardul contingentului militar al Statelor Unite.
Mulţumindu-le militarilor pentru serviciul devotat, preşedintele Comitetului şefilor de stat major, generalul Martin Dampsey a spus:
„A venit momentul să punem punct unei călătorii de 20 de ani a unei generaţii întregi, prin două războaie irakiene, spre începutul unor noi relaţii cu un nou stat irakian”.

Citește mai departe pe www.viza.md

Coreenii îşi iau rămas bun de la Kim Jong-il: 5 milioane de persoane pe zi | viza.md


Pe parcursul zilei de ieri, 5 milioane de oameni şi-au luat rămas bun de la Kim Jong-il – practic, fiecare al cincilea locuitor al Coreii de Nord. Oamenii au mers la monumentele şi portretele celui, care în Coreea de Nord este supranumit “Marele Conducător” şi “Părintele Poporului”.
În toată ţara are loc deplîngerea în masă a liderului decedat. În faţa camerelor oamenii îşi manifestă tristeţea şi declară devotament faţă de noul lider – Kim Jong-un, cel de-al treilea fecior a decedatului.
“Voi face tot posibilul pentru a contribui la dezvoltarea naţiunii noastre înfloritoare, sub conducerea generalului Kim Jong-un”.

Citește mai departe pe www.viza.md

marți, 20 decembrie 2011

Ucraina şi Moldova iniţiază patrularea în comun a hotarului | viza.md


În Odesa, astăzi, a avut loc o întrevedere între şeful Serviciului de Grăniceri de Stat al Ucrainei, Nikolai Litvin şi directorul general al Serviciului de Grăniceri al Republicii Moldova, Roman Revenco, relatează „Novîi Reghion” cu referire la serviciul ucrainean. În scopul sporirii securităţii frontaliere şi dezvoltării unor noi forme de colaborare, Nikolai Litvin şi Roman Revenco au convenit asupra patrulării în comun a hotarului moldo-ucrainean.

Citește mai departe pe www.viza.md

Au fost numite principalele 10 riscuri geopolitice ale anului 2012 (LISTA) | viza.md


Experţii „Nomura” au publicat prognoza referitoare la principalele 10 riscuri geopolitice ale anului 2012. La fel ca înainte, atenţia principală este axată pe situaţia din zona euro. Criza datoriilor din regiune rămîne principalul pericol pentru pieţele financiare din întreaga lume. Însă, în afară de problemele europene, analiştii de la „Nomura” văd şi multe alte pericole, transmite vestifinance.ru.
Lista principalelor pericole geopolitice după versiunea „Nomura”
1. Destrămarea zonei euro, dacă Germania şi Banca Centrală Europeană nu vor începe să acţioneze. Analiştii estimează că deja la începutul anului 2012 acest pericol serios va impune Banca Centrală Europeană să majoreze volumul achiziţionării obligaţiunilor de stat.
2. Autorităţile SUA ar putea să nu prelungească facilităţile fiscale care expiră la 31 decembrie. Aceasta va micşora PIB-ul SUA în anul 2012 cu 0,8%. Continuarea confruntării dintre republicani şi democraţi ar putea cauza micşorarea ratingului de creditare al SUA.
3. „Primăvara arabă” ar putea continua. În favoarea acestui fapt, pot fi menţionate acutizarea disensiunilor dintre Iran şi Israel, evacuarea trupelor din Irak şi noile tulburări din Egipt şi Siria. Aceste probleme ar putea afecta livrările de petrol.

Citește mai departe pe www.viza.md

Moldova ocupă locul patru în lume după volumul transferurilor | viza.md


Republica Moldova este în topul celor cinci lideri mondiali după volumul transferurilor de bani, raportat la produsul intern brut. Potrivit Băncii Mondiale, în 2010, moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă peste 1 miliard 300 milioane de dolari. Raportată la PIB, această sumă reprezintă peste 23 la sută. Lider al clasamentului este Tadjikistanul. Raportat la PIB, volum transferurilor băneşti în această ţară este de 31 la sută, după care urmează statul african Lesotho, cu aproape 29 de procente. Pe locul trei se situează Samoa, iar Moldova ocupă poziţia a patra. Kîrgîzstanul este al cincilea în clasament, cu un volum al transferurilor de aproape 21 la sută, raportat la PIB. În Moldova, cei mai mulţi bani au fost transferaţi din Rusia – aproape 440 de milioane de dolari, după care urmează Italia şi Ucraina. Aproape 80 de milioane de dolari au venit de la moldovenii care muncesc în Statele Unite, iar aproape 60 de milioane de dolari au fost transferaţi din România. Banca Mondială mai arată că peste hotarele ţării muncesc aproape 800 de mii de moldoveni. Cei mai mulţi sînt în Rusia – aproape 300 de mii, iar în Ucraina – aproape 170 de mii de persoane. Numărul moldovenilor care muncesc în Italia se apropie de 90 de mii, iar în România muncesc aproape 40 de mii de cetăţeni moldoveni.

Bruxelles: integrarea europeană a Ucrainei depinde de cazul Timoşenko | viza.md

Semnarea unui Acord de asociere între Ucraina şi UE depinde de evoluţia situaţiei privind cazul penal împotriva Iuliei Timoşenko. Despre aceasta au declarat în cadrul summitului Ucraina-UE reprezentanţii europeni care califică urmărirea penală a fostului premier drept una motivată politic.
Fiind întrebat dacă Ucraina ar putea fi considerată un stat de drept, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a răspuns: "Este un stat care înregistrează progrese în acest sens. Acum lucrăm la consolidarea reformelor. De aceea, astăzi sîntem aici – vrem să sprijinim Ucraina în consolidarea statului de drept".

Citește mai departe pe www.viza.md

Şeful Băncii Centrale Europene: euro are viitor | viza.md


Şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în cadrul unui discurs ţinut în faţa Parlamentului European, a exclus posibilitatea dezmembrării Zonei Euro. În ajun, într-un interviu oferit publicaţiei britanice „Financial Times” acesta a amintit de preţul prăbuşirii euro, ceea ce a fost interpretat de experţi ca o modificare a cursului politicii Băncii Centrale Europene. Şi predecesorul lui Draghi, Jean Claude Triche a calificat drept total absurdă însăşi ideea sfîrşitului monedei unice. Se pare însă că instituţia nu schimbă cursul politicilor.
Citește mai departe pe www.viza.md

”Noua stea” a Coreii de Nord | viza.md


”Marele succesor”, ”Noua stea”, ”Excelentul tovarăş” – astfel este numit în Coreea de Nord Kim Jong-un, cel mai tînăr dintre celebrii fii ai lui Kim Jong Il, care a moştenit puterea după moartea tatălui său.
În octombrie anul trecut, la scurt timp după ce i s-a conferit gradul de general de armată, Kim Jong-un a apărut în tribună alături de tatăl său la parada militară dedicată aniversării a 65-a a Partidului Muncitorilor din Coreea. Anume acest fapt a convins comunitatea mondială că Kim Jong Il a decis ferm cine va fi succesorul său.
Citește mai departe pe www.viza.md

Estonienii îi vor ajuta pe moldoveni să recupereze datoriile | viza.md


Preşedintele Consiliului administrativ a celei mai mari companii din Estonia pentru recuperarea datoriilor „Julianus Inkasso”, Ylar Maapalu, va efectua în perioada 19-20 decembrie o vizită de lucru în Moldova.
Se preconizează că în Chişinău Ylar Maapalu va avea întrevederi cu reprezentanţii celor mai mari şi importante companii de stat şi private: „Moldcell”, „Orange”, „Moldtelecom”, „Total Leasing”, „Apă Canal”, „Gas Natural Fenosa”, „Chişinău-Gaz”, „ProcreditBank”, „Mobiasbancă”, „Victoriabank”, „Moldasig”. Scopul întrevederilor este efectuarea unui schimb de opinii vizavi de piaţa serviciilor de colectare a datoriilor, practica de cumpărare-vînzare a datoriilor, promovarea celor mai bune practici privind recuperarea datoriilor de către compania „INCASO Moldova”.
Citește mai departe pe www.viza.md

Sistemul Federal de Rezerve al SUA ia măsurile de rigoare | viza.md


În această săptămînă, lumea a digerat cu greu rezultatele summitului european. Un lucru a devenit cert: nu se va reuși depășirea rapidă a crizei datoriilor. Totuşi, situația nu e chiar atît de proastă. Economia Statelor Unite, cel puţin temporar, prezintă semne de redresare, iar Rezerva Federală ia măsurile corespunzătoare. Această situaţie a fost discutată de către gazda emisiunii ”Business Weekly”, Ştefan Grobe, cu oaspetele din Paris, analista ”BNP Paribas”, Alexandra Estio. În plus, în această ediţie a emisiunii: Spania a plasat cu succes obligaţiunile sale, iar Marea Britanie pare că suferă din cauza recesiunii la nivel global nu mai puţin decît Europa continentală. Şomajul s-a reîntors la recordurile înregistrate la începutul anilor 90.

"Belgia riscă să repete destinul Greciei" | viza.md


Belgia riscă să ajungă în situaţia Greciei şi să piardă încrederea investitorilor, dacă nu formează rapid un nou Guvern. Cel puţin aşa susţine comisarul european din partea acestei ţări, Karel De Gucht.

Autorităţile belgiene încearcă de 517 zile să formeze un Guvern de coaliţie, în contextul diferenţelor dintre sudul francofon şi nordul vorbitor de limbă olandeză. Totodată, Belgia este cea de-a treia ţară din Uniunea Europeană, după Grecia şi Italia, cu cea mai mare datorie, de aproape 100 de procente din PIB.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a atras atenţia asupra faptului că oficialii belgieni nu au prezentat încă proiectul de buget pentru 2012. Belgia şi-a propus să reducă cheltuielile publice cu 11 miliarde de euro.

Premierul turc i-a trimis o avertizare preşedintelui francez | viza.md


La 22 decembrie în Adunarea Naţională a Franţei va fi votat proiectul de lege, care prevede o sancţiune sub formă de 1 an prevaţiune de libertate şi o amendă în valoare de 45 mii de euro pentru negarea ginocidului armean între anii 1915-1916.

Prim-ministrul turc, Erdogan, a lansat un apel către preşedintele francez Nicolas Sarkozy, să blocheze adoptarea acestui proiect de lege şi „să nu sacrifice relaţiile bilaterale în beneficiul unei părţi terţe”.
Citește mai departe pe www.viza.md

Agenţia ”Moody's” a micşorat prognoza ratingului Ucrainei | viza.md


De la nivelul „stabil” la cel „negativ” a scăzut agenţia de rating ”Moody's” prognozele privind ratingul Ucrainei. Agenţia a revăzut prognoza privind nivelul de rating al obligaţiunilor guvernului ucrainean în valută naţională, В2, retrogradîndu-l de la „stabil” la „negativ”, informează „Interfax”. În comunicatul de presă publicat, experţii şi-au explicat decizia prin problemele existente în finanţarea bugetară a Ucrainei şi cele legate de aportul de lichidităţi externe, precum şi prin riscurile pentru creşterea economică şi instabilitatea politică a statului.
Citește mai departe pe www.viza.md

Liechtenstein a aderat la spaţiul Schengen | viza.md


Statul Liechtenstein a devenit cel de al 26-lea membru al spațiului Schengen. Decizia de aderare a acestui stat la zona de circulație liberă din Europa fost luată în cadrul şedinţei miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne ai Uniunii Europene. Ducatul Liechtenstein a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru aderarea la zona Schengen şi deja din 19 decembrie în acest stat a fost suspendat controlul de frontieră.
Citește mai departe pe www.viza.md

Cel mai înalt nivel de trai s-a înregistrat în Luxemburg | viza.md


Luxemburg a ajuns în capul listei ţărilor UE cu cel mai înalt nivel de trai. Ratingul a fost publicat de Agenţia Europeană de Statistică „Eurostat

Potrivit experţilor, calitatea vieţii în Luxemburg este cu 50% mai înaltă decît nivelul mediu al ţărilor UE, iar nivelul PIB-ului pe cap de locuitor este cu 171% mai înalt, informează „RBK”.

Pe locul doi s-a clasat Marea Britanie, unde indicele nivelului de trai este cu 21% mai mare decît în alte ţări, iar nivelul PIB-ului pe cap de locuitor – mai mare cu 12%. Locul doi i-a revenit Regatului Unit, datorită faptului că o serie de servicii sociale, cum ar fi cele de sănătate şi învăţămînt, sînt achitate, în fond, de stat.

Citește mai departe pe www.viza.md

”Ernst & Young” prezic recesiunea de iarnă a zonei euro | viza.md


Prestigioasa companie de audit ”Ernst & Young” susţine că în această iarnă economiile ţărilor zonei euro vor trece printr-o recesiune „uşoară”.


Conform pronosticurilor făcute de experţii companiei, declinul economic ale ţărilor zonei euro va continua pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2012, iar ca rezultat, la finele anului viitor se va semnala o creştere economică de doar 0,1%.


Totodată, ”Ernst & Young” prognozează că pînă în 2015 este puţin probabil ca rata şomajului în zona euro să scadă mai jos de 10%.


Citește mai departe pe www.viza.md

Experţi: În pofida crizei financiare, Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea României | viza.md


Riscul ca Moldova să nu beneficieze de asistenţa de 100 milioane de euro, promisă de România, nu există. Asta în pofida faptului că România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, trebuie să-şi reducă cheltuielile din cauza crizei financiare. De această părere sînt unii experţi economici din Moldova.

Expertul economic Roman Chircă susţine că Moldova va fi puţin afectată din această cauză. Potrivit lui, ţara va primi atît creditul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, cît şi cei patru milioane de euro, destinaţi construcţiei gazoductul Iaşi-Ungheni.

Citește mai departe pe www.viza.md

STUDIU Eurostat: Care sînt cele mai sărace oraşe din Europa | viza.md


Eurostat a publicat statisticile anului cu privire la situaţia continentului, iar unul dintre aspectele atinse în publicaţie este percepţia rezidenţilor cu privire la sărăcia din oraşul de provenienţă.


Cetăţenii celor mai importante oraşe europene au răspuns la afirmaţia “În acest oraş sărăcia este o problemă” cu una dintre variantele: “sînt total de acord”, “sînt parţial de acord”, “sînt total împotrivă” sau “sînt parţial împotrivă”.


În urma colectării răspunsurilor, Eurostat a alcătuit clasamentul celor mai sărace oraşe europene, raportîndu-se la percepţia cetăţenilor cu privire la problemă.


Dublin, Irlanda: Dintr-un total de 1,19 milioane de locuitori, 81% din respondenţi au declarat că sărăcia este o problemă a oraşului, în timp ce numai 6% au fost împotriva acestei poziţii.


Napoli, Italia: Populaţia oraşului este de un milion de locuitori, dintre care 82% sînt de acord cu afirmaţia, iar 4% sînt împotriva afirmaţiei conform căreia sărăcia este o problemă a oraşului.


Antwerp, Belgia: Dintre cei 472 000 de locuitori, 82% văd sărăcia ca pe o problemă reală, în timp ce 3% nu sînt de acord cu afirmaţia.


Citește mai departe pe www.viza.md

La Bruxelles au fost lansate negocierile oficiale privind crearea zonei de liber schimb între Moldova şi UE | viza.md


Ieri, la Bruxelles, a avut loc ceremonia oficială de lansare a negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Negocierile propriu zise vor începe în ianuarie 2012. În acest sens, la Chişinău va sosi comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht.

Potrivit informaţiei acordate NOI.md de surse din cadrul Guvernului, în cadrul ceremoniei oficiale de lansare a negocierilor de la Bruxelles premierul moldovean, Vladimir Filat, a menţionat că lansarea negocierilor pentru instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană reprezintă o nouă etapă în colaborarea moldo-comunitară. Potrivit premierului, este un eveniment multaşteptat de Republica Moldova, pentru realizarea căruia au fost depuse eforturi sporite, implementîndu-se o serie de reforme necesare, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene din noiembrie 2010.

Citește mai departe pe www.viza.md

Statele non-euro trebuie să contribuie cu 50 de miliarde de euro la FMI | viza.md


Statele UE din afara zonei euro ar trebui să contribuie, prin băncile centrale, cu 50 de miliarde euro la împrumuturile în valoare totală de 200 de miliarde euro pe care Uniunea Europeană vrea să le acorde Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru combaterea crizei. Premierul Emil Boc a declarat, la RRA, că România nu va fi obligată să participe la plata celor 50 de miliarde de euro pentru FMI.

România ar putea contribui alături de celelalte state europene cu 200 de miliarde de euro către FMI. Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.


Citește mai departe pe www.viza.md

Cum va arăta euro în 2012. Patru scenarii | viza.md


Expansiunea masei monetare printr-o injecţie de lichiditate din partea Băncii Centrale Europene, defaulturi ordonate ale celor mai îndatorate ţări, ieşirea Greciei din zona euro şi formarea unui nou bloc monetar – sînt cele 4 scenarii posibile luate în calcul de către PwC în raportul "What next for the Eurozone – Possible scenarios for 2012".

Primul scenariu – Expansiunea masei monetare: Băncii Centrale Europene i se permite să injecteze lichiditate în sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitată, ratele dobînzilor sînt menţinute la un nivel scăzut pe termen scurt, dar inflaţia va depăşi ţinta de 2%, în vreme ce moneda euro se va deprecia.

Citește mai departe pe www.viza.md

vineri, 9 decembrie 2011

”Primăvara arabă” și democrația | viza.md

Foto: euronews

”Primăvară arabă”: cum se dezvoltă evenimentele în ţările care au păşit pe calea democraţiei şi cum reacţionează la ele telespectatorii şi cititori blogurilor? Dacă anterior oamenii cu bucurie făceau clic pe butonul ”îmi place”, urmărind pe Facebook știrile din Tunisia, Egipt sau Libia, acum mulţi sînt îngrijorați de planurile de a introduce șariatul, de legalizarea poligamiei sau de succesul electoral al partidelor islamiste. Astăzi la întrebările pe aceste subiecte răspunde unul dintre cei mai respectați și renumiți jurnalişti din Italia, deputat în Parlamentul European şi fondatorul Partidului ”Io amo l'Italia”, Magdi Cristiano Allam.

Citește mai departe pe www.viza.md

Libia: a reconstrui ţara pe ruinele dictaturii | viza.md

Foto: euronews

În Libia s-a produs o revoluţie și acum ţara va trebui să se reedifice pe ruinele dictaturii căzute. Perioadă de reedificare ar trebui să înceapă cu procesul de reconciliere şi de creare a noilor autorităţi. Armele au amuțit, dar mai rămîn încă multe de făcut pentru a asigura stabilitatea în ţara în care regiunile se află în conflict, mai există conflicte tribale şi lupta pentru putere este încă în plină desfăşurare.

http://www.viza.md/content/libia-reconstrui-%C5%A3ara-pe-ruinele-dictaturii

joi, 8 decembrie 2011

Bruxelles: Summitul vieții și morții pentru euro | viza.md

Cum poate fi salvată moneda euro? UE în ajunul "summitului crucial" | viza.md

Foto: een-northeast.co.uk

Liderii UE se pregătesc pentru summitul de la Bruxelles. Evenimentul se va deschide joi şi ar putea fi de importanţă crucială în ceea ce priveşte determinarea vectorilor politicii economice şi financiare ai Europei Unite.

Mulţi participanţi la summit vor veni cu sugestiile lor. Astfel, planul înaintat de către Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy propune majorarea fondului de stabilizare a monedei euro şi modificarea constituţiei europene pentru a oferi Bruxelles-ului mai multe pîrghii financiare. Pe cealaltă parte a Atlanticului, acest plan a fost deja apreciat pozitiv. Şeful Departamentului de finanţe din SUA, Timothy Geithner, a spus că va sprijini această iniţiativă franco-germană.

Citește mai departe pe www.viza.md

Croaţia este primită în UE, dar și rugată să dezrădăcineze corupţia | viza.md

Foto: poedem.ru
Parlamentul European a aprobat aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. Pentru aceasta au votat 564 de deputaţi, iar împotrivă – 38. La şedinţa plenară a participat preşedintele Parlamentului croat, Luka Bebic. Ţara promite să îndeplinească toate cerinţele de aderare la UE pînă în 2013.

Citește mai departe pe www.viza.md

Portugalia: e criză – stingeţi lumina! | viza.md

Fotо: noi.md

În ajunul sărbătorilor de Crăciun, portughezii nu vor să-şi strîngă curelele. Toată lumea este în aşteptarea unui miracol, în ciuda faptului că consecinţele crizei se fac simţite chiar şi în modul modest în care sînt decorate străzile în acest an.

Căutînd să restabilească competitivitatea economiei sale, guvernul Portugaliei, printre alte măsuri, i-a îndemnat pe compatrioţii săi să susţină producţia autohtonă.

De obicei, în aceste zile, străzile de la Lisabona sînt luminate feeric, dar de data aceasta guvernul a decis că fără o iluminare festivă bugetul va economisi 700 de mii de euro.

Citește mai departe pe www.viza.md


Planul Monti: o necesitate stringentă | viza.md

Foto: mk.ru

Planul dur de austeritate, prezentat de guvernul Mario Monti Parlamentului italian, trezeşte tot mai multe critici din partea principalelor forţe politice ale ţării. Sindicatele ameninţă cu greve şi califică planul ca fiind „nedrept”. Economia bugetară de 30 mld. în decurs de 3 ani în proporţie de 85% este asigurată prin creşterea impozitelor.

În presă se discută ce consecinţe ar putea avea eşecul acestui plan pentru Italia şi soarta monedei unice. Gaz pe foc a mai adăugat şi agenţia de rating Standard & Poor’s, care a plasat în regim de monitorizare ratingul a 15 din cele 17 ţări ale zonei euro, inclusiv Italia.


Citește mai departe pe www.viza.md


miercuri, 7 decembrie 2011

Paşaport gratuit pentru copiii cu vîrsta de pînă la 1 an, care vor pleca la tratament peste hotarele ţării | viza.md


Sursa: viza.md

Copiii orfani, copiii invalizi şi cei cu vîrsta de pînă la 1 an, care vor pleca la tratament peste hotarele ţării, vor primi paşaport gratuit.

Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor susţine că paşaportul se eliberează o singură dată în baza îndreptării Ministerului Sănătăţii.

Sursa: registru.md

marți, 6 decembrie 2011

Ultima lovitură marca WikiLeaks: guvernele spionează cetăţenii prin telefoane mobile şi internet | viza.md

Organizaţia WikiLeaks se întoarce în atenţia publică cu un nou set de informaţii - de data aceasta despre companiile care vînd guvernelor, inclusiv dictaturilor, tehnică pentru spionarea cetăţenilor. "Aveţi un iPhone, un BlackBerry, folosiţi Gmail?". "Ei bine, aţi fost traşi pe sfoară!", a avertizat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

WikiLeaks a dat publicităţii o serie de documente, grupate în dosarul "Spyfiles", care arată cum îşi spionează guvernele cetăţenii, mulţumită tehnologiilor furnizate de firme specializate.


Citește mai departe pe www.viza.md


Lansarea negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb cu UE | viza.md

Scopul creării acestei zone este de a stimula creşterea economică şi investiţiile în ţările partenere din Europa de Est. În cadrul negocierilor va fi abordată o gamă largă de aspecte economice şi comerciale, pentru a realiza o integrare economică mai strînsă cu UE. “O zonă liberă de comerţ va ajuta Moldova şi Georgia să devină mai competitive şi să beneficieze de piaţa unică europeană”, a declarat Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht. „Acest tip de integrare economică este una dintre pietrele de temelie ale relaţiilor noastre cu ţările Parteneriatului Estic”, a declarat Comisarul pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Štefan Füle. Acesta a adăugat: “Moldova şi Georgia au realizat suficiente progrese şi au îndeplinit un set de condiţii pentru a trece în continuare la integrarea economică treptată cu piaţa internă a UE".


Citește mai departe pe www.viza.md

Standard &Poor’s ar putea micşora ratingurile tuturor statelor zonei euro | viza.md

Agenţia internaţională de rating Standard & Poor’s a avertizat Germania, Franţa, Olanda, Austria, Finlanda şi Luxemburgul de faptul că în următoarele trei luni acestea şi-ar putea pierde cel mai înalt nivel al ratingului de creditare – “ААА”.

O reevaluare a nivelurilor de rating ameninţă şi toate celelalte state din zona euro.


Citește mai departe pe www.viza.md

luni, 5 decembrie 2011

Egiptul alege islamiştii | viza.md

Rezultatele preliminare ale primei etape a alegerilor din Egipt anticipează o victorie detaşată a „Partidului Libertăţii şi Dreptăţii”, reprezentantul politic al mişcării „Fraţi Musulmani”. După primul tur de scrutin, islamiştii au toate şansele să-şi satisfacă ambiţiile electorale –de a obţine circa 40% din mandate în Parlament.

Un salt neaşteptat au înregistrat salafiţii, „vocea” cărora, în timpul revoluţiei din Egipt, a fost extrem de slabă. Partidul acestora – „Al Nour” pretinde la locul secund în cadrul coaliţiei laice „Blocul Egiptean”.


Unii locuitori ai oraşului Cairo interpretează o asemenea evoluţie a situaţiei ca un joc politic:


Citește mai departe pe www.viza.md

Oraşul cu cele mai bune condiții de trai în 2011 | viza.md

Compania Mercer a întocmit clasamentul celor mai bune orașe din punctul de vedere al calității vieții. În fruntea acestuia s-a plasat capitala Austriei, Viena. Pe poziția a doua – Zurich, Elveția, iar pe a treia – Auckland, din Noua Zeelandă. Despre aceasta comunică TOPNEWS.

La întocmirea listei s-a ținut cont de următoarele criterii: nivelul de dezvoltare al infrastructurii, al instituțiilor sociale şi de sănătate, posibilitatea de a găsi un loc de muncă bine plătit, stabilitatea politică şi economică.


Citește mai departe pe www.viza.md

Germania se pregătește de evacuarea unui oraș întreg! | viza.md

Aproape un oraș întreg din Germania urmează a fi evacuat din cauza unei descoperiri incredibile a autorităților. Acestea au găsit în Rin ceva ce ar putea ucide întreaga populație din orașul Koblenz.


O bomba de 1800 de kilograme, datînd din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost descoperita în rîul Rin.

45 000 de locuitori, din cei 106 000 cîți își au reședința în orașul german, urmează a fi evacuați. Este cea mai mare evacuare de la război încoace în istoria orașului.

Citește mai departe pe www.viza.md

joi, 1 decembrie 2011

BERD consideră mult mai avantajoasă investirea banilor în Moldova | viza.md

Guvernatorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Thomas Mirrow, va efectua o vizită în Moldova în această săptămînă. Potrivit informa’iilor oferite pentru NOI.md de către Ministerul Economiei al Republicii Moldova, la Chişinău el se va întîlni cu preşedintele interimar Marian Lupu, prim-ministrul Vladimir Filat şi viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care este şi guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Moldovei. Părţile vor examina derularea proiectelor investiţionale, implementate în ţară cu sprijinul BERD, şi posibilităţile de extindere a cooperării în sectoare noi.

Printre posibilele domenii de cooperare se numără și cel electroenergetic. În special, este vorba despre modernizarea ÎS “Moldelectrica” în vederea aderării la Organizaţia europeană a operatorilor de sistem, (ENTSO-E), construcţia liniilor de interconexiune cu sistemul paneuropean de energie electrică şi gaze.

Totodată, părţile vor discuta diverse proiecte de modernizare a infrastructurii, inclusiv în domeniul transportului şi a sistemelor de asigurare cu apă. În cadrul vizitei guvernatorului BERD în Moldova, urmează a fi semnat şi un acord cu Primăria mun. Chişinău privind reabilitarea infrastructurii drumurilor în capitală.


Citește mai departe